Ingredients
- ¾ cup whole black Urad dal / Sabut Urad dal
- ¼ cup kidney Beans / Rajma
- 1-2 tbsp Ghee / clarified butter
- 1 bay Leaf
- 2 large Tomatoes, finely chopped
- 1 tsp Ginger-Garlic paste
- 1 large Onion, finely chopped
- 3-4 tbsp MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Dal Makhani Masala
- 2 tbsp fresh Cream, or as required
- Few Coriander leaves Chopped
- Pinch of asafetida
- ¾ tsp kashmiri red Chilli powder
- Salt to taste (If needed)
Directions to make
- Take 1 cup of black urad dal and ¼ cup of rajma in a large bowl.
- Add enough water and soak overnight or at least for 8 hours.
- Rinse the dal in a running water and transfer into a cooker.
- Add 3 cups of water.
- Also add some salt to cook.
- Pressure cook on medium flame for 5 whistles or till the dals are cooked completely.
- In a large kadai add a tbsp of ghee and sauté bay leaf for a minute. Or till they turn fragrant.
- Then add finely chopped onions and sauté till they change in color.
- Once onions are done, add ginger-garlic paste.
- Add chopped tomatoes and cook till they are soft.
- Add MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Dal Makhani Masala and salt to taste.
- Cook the masalas for a minute.
- Once the masalas start releasing oil from sides, add cooked dal and give a good stir.
- Adjust the consistency by adding 1 cup of water or as required.
- Boil for 15 minutes or more till the dal absorbs flavour and turns thick.
- To get the creamy texture, add 2 tbsp of fresh cream.
- You can also skip or increase the amount of cream according to your preference.
- Top up with fresh coriander leaves.
- Heat tadka pan, and add a tbsp or more ghee. Once it begins to melts, add hing. Also add chili powder. And immediately pour the tempering over dal makhani.
- Serve dal makhani with jeera rice or garlic naan.
सामग्री
- ¾ कप साबुत काली उड़द की दाल / साबुत उड़द की दाल
- ¼ कप किडनी बीन्स / राजमा
- 1-2 बड़ा चम्मच घी / मक्खन
- 1 तेज पत्ता
- 2 बड़े टमाटर, बारीक कटा हुआ
- 1 चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
- 1 बड़ा प्याज, बारीक कटा हुआ
- 3-4 बड़े चम्मच MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI दाल मखनी मसाला
- 2 चम्मच ताजा क्रीम, या आवश्यकतानुसार
- कुछ धनिया पत्तियां
- 1 चुटकी हिंग
- ¾ छोटा चम्मच कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर
- नमक स्वादअनुसार
बनाने की विधि
- एक बड़े कटोरे में एक कप काली उड़द की दाल और 1/4 कप राजमा लें।
- पर्याप्त पानी डालें और रात भर या कम से कम 8 घंटे के लिए भिगोएँ।
- बहते पानी में दाल को धो लें और कुकर में डालें
- 3 कप पानी डालें।
- स्वाद के लिए थोड़ा नमक भी मिलाएं।
- मध्यम आंच पर 5 सीटी आने तक या दाल पूरी तरह से पकने तक पकाएं।
- एक बड़ी कड़ाही में घी डालें और तेज पत्ता डालें जब तक वे सुगंधित नहीं हो जाते।
- फिर बारीक कटे हुए प्याज़ डालें और पकाएं जब तक कि वे रंग में न बदल।
- एक बार प्याज हो जाने पर, अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें।
- कटे हुए टमाटर डालें और उनके नरम होने तक पकाएं।
- MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI दाल मखनी मसाला और स्वादानुसार नमक डालें।
- एक मिनट के लिए मसाला पकाएं।
- एक बार जब मसाला चारों ओर से तेल छोड़ने लगे, तो पकी हुई दाल डालें और अच्छी तरह से हिलाएँ।
- 1 कप पानी या आवश्यकता के अनुसार मिला कर समायोजित करें।
- 15 मिनट या अधिक तक उबालें जब तक कि दाल गाढ़ा न हो जाए।
- मलाईदार बनावट प्राप्त करने के लिए, ताजे क्रीम के 2 बड़े चम्मच जोड़ें।
- आप अपनी पसंद के अनुसार क्रीम की मात्रा को छोड़ या बढ़ा भी सकते हैं।
- ऊपर से ताजा धनिया पत्ती डालें।
- पैन गरम करें, और एक टेबलस्पून या अधिक घी डालें। एक बार जब यह पिघलना शुरू हो जाता है, तो हिंग डालें। साथ ही मिर्च पाउडर भी डालें। और तुरंत दाल मखनी के ऊपर तड़का डालें।
- दाल मखनी को जीरा चावल या लहसुन नान के साथ परोसें।