Ingredients
- 1 cup long grained Basmati Rice or rice of your preference
- 2 onions
- 3 tomatoes
- 1 ginger
- 2 green chillies
- 1 tsp jeera
- 100 gms potatoes
- 100 gms paneer
- 300 gms mix vegetable (cauliflower, onion, beans, carrots)
- 2 Bay Leaves
- 2 Cardamom
- 1 ½ Cinnamon
- 1 Lemon Wedge
- 2 Cloves
- 3-4 Tablespoons Ghee
- 4 Tablespoons MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Biryani Masala
- A few strands of Saffron
- 1 tsp milk
- 1 tsp Dhaniya Powder
- 1/2 tsp red chilli powder
- Salt to taste
Directions to make
- Half Fry all the vegetables.
- Par Boil the rice with Cardamom, cloves, lemon wedge, cinnamon. Then remove them.
- Make paste of tomatoes, onions, ginger & garlic.
- In a kadhai add oil, 2 Bay leaves and fry the paste.
- When done, add dhaniya powder, red chilli powder, jeera powder & 3 tbsp MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Biryani Masala and cook it well.
- Add the fried vegetables and mix well.
- Take parboiled rice and sprinkle 1 tbsp of MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Biryani Masala. In a small cup add a few strands of kesar to some milk.
- In a glass serving dish, Layer the spiced rice, then the vegetable mix- repeat this for 2 more layers and on top layer it with thin layer of spiced rice.
- Sprinkle kesar milk all over the dish.
- For an added punch, melt 3 tbsps ghee and add all over the rice.
- Bake the rice in the oven for 15 mins.
सामग्री
- 1 कप लंबे दाने वाला बासमती चावल या आपकी पसंद का चावल
- 2 प्याज
- 3 टमाटर
- 1 अदरक
- 2 हरी मिर्च
- 1 चम्मच जीरा
- 100 ग्राम आलू
- 100 ग्राम पनीर
- 300 ग्राम मिक्स वेजिटेबल (फूलगोभी, प्याज, बीन्स, गाजर)
- 2 तेज पत्ता
- 2 इलायची
- 1 ½ दालचीनी
- 1 लेमन वेज
- 2 लौंग
- 3-4 चम्मच घी
- केसर की कुछ कली
- 1 चम्मच दूध
- 1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
- 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- 4 चम्मच MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI बिरयानी मसाला
- नमक स्वादअनुसार
बनाने की विधि
- सभी सब्जियों को आधा फ्राई करें।
- चावल को इलाईची, दालचीनी, नींबू , लौंग के साथ उबालें। फिर उन्हें हटा दें।
- टमाटर, प्याज, अदरक और लहसुन का पेस्ट बनाएं।
- एक कढ़ाही में तेल, 2 तेज पत्ता डालें और पेस्ट को भूनें।
- जब यह हो जाए तो इसमें धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर और 3 बड़े चम्मच MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI बिरयानी मसाला डालकर अच्छे से पकाएं।
- तली हुई सब्जियाँ डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।
- उबले हुए चावल लें और 1 टेबलस्पून MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI बिरयानी मसाला छिड़कें।
- एक छोटे कप में थोड़े से दूध में कुछ केसर मिलाएं।
- एक गिलास डिश में, मसालेदार चावल को परत करें, फिर सब्जी मिश्रण- इसे 2 और परतों के लिए दोहराएं और शीर्ष परत पर मसालेदार चावल की पतली परत डालें
- पूरे पकवान में केसर दूध छिड़कें।
- एक अतिरिक्त स्वाद के लिए, 3 टेबलस्पून घी पिघलाएं और चावल को मिलाएं।
- चावल को 15 मिनट के लिए ओवन में बेक करें।