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Hyderabadi Biryani

Ingredients

  • 1 cup long grained Basmati Rice or rice of your preference
  • 2 onions
  • 3 tomatoes
  • 1 ginger
  • 2 green chillies
  • 1 tsp jeera
  • 100 gms potatoes
  • 100 gms paneer
  • 300 gms mix vegetable (cauliflower, onion, beans, carrots)
  • 2 Bay Leaves
  • 2 Cardamom
  • 1 ½ Cinnamon
  • 1 Lemon Wedge
  • 2 Cloves
  • 3-4 Tablespoons Ghee
  • 4 Tablespoons MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Biryani Masala
  • A few strands of Saffron
  • 1 tsp milk
  • 1 tsp Dhaniya Powder
  • 1/2 tsp red chilli powder
  • Salt to taste

Directions to make

  • Half Fry all the vegetables.
  • Par Boil the rice with Cardamom, cloves, lemon wedge, cinnamon. Then remove them.
  • Make paste of tomatoes, onions, ginger & garlic.
  • In a kadhai add oil, 2 Bay leaves and fry the paste.
  • When done, add dhaniya powder, red chilli powder, jeera powder & 3 tbsp MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Biryani Masala and cook it well.
  • Add the fried vegetables and mix well.
  • Take parboiled rice and sprinkle 1 tbsp of MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Biryani Masala. In a small cup add a few strands of kesar to some milk.
  • In a glass serving dish, Layer the spiced rice, then the vegetable mix- repeat this for 2 more layers and on top layer it with thin layer of spiced rice.
  • Sprinkle kesar milk all over the dish.
  • For an added punch, melt 3 tbsps ghee and add all over the rice.
  • Bake the rice in the oven for 15 mins.

सामग्री

  • 1 कप लंबे दाने वाला बासमती चावल या आपकी पसंद का चावल
  • 2 प्याज
  • 3 टमाटर
  • 1 अदरक
  • 2 हरी मिर्च
  • 1 चम्मच जीरा
  • 100 ग्राम आलू
  • 100 ग्राम पनीर
  • 300 ग्राम मिक्स वेजिटेबल (फूलगोभी, प्याज, बीन्स, गाजर)
  • 2 तेज पत्ता
  • 2 इलायची
  • 1 ½ दालचीनी
  • 1 लेमन वेज
  • 2 लौंग
  • 3-4 चम्मच घी
  • केसर की कुछ कली
  • 1 चम्मच दूध
  • 1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
  • 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
  • 4 चम्मच MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI बिरयानी मसाला 
  • नमक स्वादअनुसार

बनाने की विधि

  • सभी सब्जियों को आधा फ्राई करें।
  • चावल को  इलाईची, दालचीनी,  नींबू , लौंग के साथ उबालें। फिर उन्हें हटा दें।
  • टमाटर, प्याज, अदरक और लहसुन का पेस्ट बनाएं।
  • एक कढ़ाही में तेल, 2 तेज पत्ता डालें और पेस्ट को भूनें।
  • जब यह हो जाए तो इसमें धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर और 3 बड़े चम्मच MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI बिरयानी मसाला डालकर अच्छे से पकाएं।
  • तली हुई सब्जियाँ डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।
  • उबले हुए चावल लें और 1 टेबलस्पून MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI बिरयानी मसाला छिड़कें।
  • एक छोटे कप में थोड़े से दूध में कुछ केसर मिलाएं।
  • एक गिलास डिश में, मसालेदार चावल को परत करें, फिर सब्जी मिश्रण- इसे 2 और परतों के लिए दोहराएं और शीर्ष परत पर मसालेदार चावल की पतली परत डालें
  • पूरे पकवान में केसर दूध छिड़कें।
  • एक अतिरिक्त स्वाद के लिए, 3 टेबलस्पून घी पिघलाएं और चावल को मिलाएं।
  • चावल को 15 मिनट के लिए ओवन में बेक करें।