Recipes from Maharashtra
Ingredients
- 1 cup Toor Dal (washed and soaked for 20 min)
- 2-3 cloves of crushed Garlic
- 2-3 Green Chillies
- 2 Chopped Tomatoes
- Chopped Coriander Leaves
- 6-8 petals of Kokum
- 1 tsp Sugar/Jaggery
- 1 tbsp Chilli Powder
- 1 tbsp MAYORI'S CONSCIOUS RASSOI Goda Masala
- 1 tsp Turmeric Powder
- 2 tbsps Oil or Ghee
- 1 tsp Mustard Seeds
- 1 tsp Cumin Seeds
- A few Curry Leaves
- 1 pinch of Asafoetida
- Salt to taste
Directions to make
- Pressure cook the dal with salt and turmeric powder in water for 5-7 whistles, until is done.
- Whisk into a smooth consistency by adding some water.
- In a pan/khadai heat the oil/ghee.
- Add the mustard seeds, cumin seeds, garlic, green chillies and curry leaves.
- Once the garlic turns golden add in the liquid dal.
- Add the chopped tomatoes, coriander leaves and stir well.
- Add the kokum petals, red chilli powder and the sugar /jaggery.
- Salt to taste
- Now add MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Goda Masala and mix well.
- Let the dal simmer of 8-10 mins on a low flame.
- Serve it with steamed rice and a dollap of ghee.
सामग्री
- 1 कप तुअर दाल (20 मिनट के लिए धोया और भिगोया हुआ)
- 2-3 लहसुन
- 2-3 हरी मिर्च
- 2 कटा हुआ टमाटर
- कटा हुआ हरा धनिया
- कोकम की 6-8 पंखुड़ियाँ
- 1 चम्मच चीनी / गुड़
- 1 बड़ा चम्मच मिर्च पाउडर
- 1 बड़ा चम्मच MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI गोड्डा मसाला
- 1 चम्मच हल्दी पाउडर
- 2 टेबलस्पून तेल या घी
- 1 चम्मच राई
- 1 छोटा चम्मच जीरा
- कुछ मीठा नीम
- 1 चुटकी हींग
- नमक स्वादअनुसार
बनाने की विधि
- दाल को नमक और हल्दी पाउडर के साथ 5-7 सीटी आने तक पानी में पकाएं।
- एक पैन/ कड़ाही में तेल / घी गरम करें।
- राई, जीरा, लहसुन, हरी मिर्च और कढ़ी पत्ता डालें।
- एक बार जब लहसुन सुनहरा हो जाए, दाल मिलाएं
- कटा हुआ टमाटर, धनिया पत्ती डालें और अच्छी तरह से हिलाएं।
- कोकम की पंखुड़ियों, लाल मिर्च पाउडर और चीनी / गुड़ मिलाएं।
- नमक स्वादअनुसार
- अब MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI गोड्डा मसाला मिलाएं और अच्छी तरह से हिलाएं।
- दाल को धीमी आंच पर 8-10 मिनट पकाएं।
- इसे उबले हुए चावल और घी के साथ परोसें।