My Cart

Close

NAGPUR'S AAMTI

Recipes from Maharashtra

 

Ingredients

  • 1 cup Toor Dal (washed and soaked for 20 min)
  • 2-3 cloves of crushed Garlic
  • 2-3 Green Chillies
  • 2 Chopped Tomatoes
  • Chopped Coriander Leaves
  • 6-8 petals of Kokum
  • 1 tsp Sugar/Jaggery
  • 1 tbsp Chilli Powder
  • 1 tbsp MAYORI'S CONSCIOUS RASSOI Goda Masala
  • 1 tsp Turmeric Powder
  • 2 tbsps Oil or Ghee
  • 1 tsp Mustard Seeds
  • 1 tsp Cumin Seeds
  • A few Curry Leaves
  • 1 pinch of Asafoetida
  • Salt to taste

Directions to make

  • Pressure cook the dal with salt and turmeric powder in water for 5-7 whistles, until is done.
  • Whisk into a smooth consistency by adding some water.
  • In a pan/khadai heat the oil/ghee.
  • Add the mustard seeds, cumin seeds, garlic, green chillies and curry leaves.
  • Once the garlic turns golden add in the liquid dal.
  • Add the chopped tomatoes, coriander leaves and stir well.
  • Add the kokum petals, red chilli powder and the sugar /jaggery.
  • Salt to taste
  • Now add MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI Goda Masala and mix well.
  • Let the dal simmer of 8-10 mins on a low flame.
  • Serve it with steamed rice and a dollap of ghee.

सामग्री

  • 1 कप तुअर दाल (20 मिनट के लिए धोया और भिगोया हुआ)
  • 2-3 लहसुन
  • 2-3 हरी मिर्च
  • 2 कटा हुआ टमाटर
  • कटा हुआ हरा धनिया
  • कोकम की 6-8 पंखुड़ियाँ
  • 1 चम्मच चीनी / गुड़
  • 1 बड़ा चम्मच मिर्च पाउडर
  • 1 बड़ा चम्मच MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI गोड्डा मसाला
  • 1 चम्मच हल्दी पाउडर
  • 2 टेबलस्पून तेल या घी
  • 1 चम्मच राई
  • 1 छोटा चम्मच जीरा
  • कुछ मीठा नीम
  • 1 चुटकी हींग
  • नमक स्वादअनुसार

बनाने की विधि

  • दाल को नमक और हल्दी पाउडर के साथ 5-7 सीटी आने तक पानी में पकाएं।
  • एक पैन/ कड़ाही में तेल / घी गरम करें।
  • राई, जीरा, लहसुन, हरी मिर्च और कढ़ी पत्ता डालें।
  • एक बार जब लहसुन सुनहरा हो जाए, दाल मिलाएं
  • कटा हुआ टमाटर, धनिया पत्ती डालें और अच्छी तरह से हिलाएं।
  • कोकम की पंखुड़ियों, लाल मिर्च पाउडर और चीनी / गुड़ मिलाएं।
  • नमक स्वादअनुसार
  • अब MAYORI'S CONSCIOUS RAS-SOI गोड्डा मसाला मिलाएं और अच्छी तरह से हिलाएं।
  • दाल को धीमी आंच पर 8-10 मिनट पकाएं।
  • इसे उबले हुए चावल और घी के साथ परोसें।